Din Inima Giuleștiului: Volei, Pasiune, Performanță

Înființată în 1967 sub denumirea de „Liceul Industrial de căi ferate”, unitatea școlară a avut în decursul timpului mai multe denumiri. În perioada anilor 1978-1979, când se va numi „Liceul Industrial numărul 12”, cu ajutorul inspectorului școlar Eugen Scarlat, un competent în volei, cu ani buni în antrenorat și profesor deosebit de valoros, a prins viață ideea înființării unui centru de pregătire pentru tinerii voleibaliști.

A fost ales „Liceul Industrial numărul 12”, aflat în cartierul Giulești, leagănul marii echipe a Rapidului, care în anii 1960 cucerea de 3 ori Cupa Campionilor Europeni și 11 titluri de Campioni ai României. Așadar, în această perioadă, profesor Ion Șoacă a fost transferat de la „Școala Sportivă numărul 2” la „Liceul Industrial numărul 12”, în interesul învățământului, conform formulei de atunci oficiale, după 11 ani de activitate, 2 titluri de campioni la J1, cucerite în 1973 și 1974. Jucători deosebiți din acea perioadă au fost: Constantin Bădiță (1954) și Gunther Enescu (1955), foști componenți ai lotului de seniori, iar Gunther Enescu, medaliat cu bronz la J.O de la Moscova în 1980.

Profesorul Ion Șoacă trebuia să facă primii pași în formarea grupelor de începători, învingând mai multe greutăți. În primul rând, baza materială – sala de sport fiind ocupată cu orele de sport, trebuia să ocupe pozițiile libere la ore nepotrivite față de programul copiilor. Recrutarea și selecția se realizau din clasele mici ale școlilor gimnaziale din proximitatea liceului. A fost amenajată o așa-zisă sală de pregătire fizică, în fostul club al căminului, dotată cu materiale abandonate de la C.S. Rapid, iar peste ani au reușit chiar să achiziționeze câteva aparate. A fost folosită curtea și terenul școlii pentru pregătire fizică și, mai ales, treptele din fața sălii. Mult mai târziu, liceul a fost dotat cu o sală tip balon, lângă care dl. profesor Droc Daniel a amenajat un teren de minivolei pe suprafață sintetică. Este de menționat colaborarea cu școlile din cartier, în special cu „Școala gimnazială 162” și „Liceul teoretic Marin Preda”.

Anul 1983 a adus cu sine o binecuvântare pentru catedra de volei când a fost angajat profesorul Daniel Droc. Alături de profesorul Ion Șoacă, s-a născut o simbioză perfectă, o alchimie a pasiunii și a talentului. Împreună, au țesut o pânză de victorii, peste 20 de titluri de Campioni Naționali la J1, J2, J3, volei pe plajă și în Campionatul Național al Liceelor. Fiecare victorie era o mărturie a dedicării, a muncii neobosite și a spiritului de echipă insuflat generațiilor de sportivi.

Dar timpul, neînduplecat, și-a cerut tributul. Anul 2024 a adus o lovitură grea: profesorul Droc ne-a părăsit, lăsând un gol imens în inimile tuturor. Însă, amintirea sa va rămâne vie. Fiecare titlu câștigat, fiecare zâmbet de bucurie, fiecare lacrimă de emoție vor fi un omagiu adus memoriei sale, un portret al unui om dedicat, al unui mentor neprețuit.

Pe lângă colaborarea de neuitat cu profesorul Droc, profesorul Ion Șoacă a avut privilegiul de a lucra alături de oameni dedicați, pasionați de volei, care au lăsat o amprentă profundă asupra istoriei acestui club. Profesorul Sorin Dragne, un maestru în descoperirea și șlefuirea talentelor, și-a dedicat o parte din energie promovării jucătorului excepțional Ștefan Romanescu, un nume ce va rămâne înscris în galeria noastră de onoare.

Elevul de odinioară, Vasile Răzvan, a devenit un mentor de excepție, continuând cu succes tradiția clubului. Ascensiunea sa a culminat cu titlul de "Antrenorul Anului 2023", o recunoaștere a muncii sale neobosite și a pasiunii sale.

Așteptăm cu nerăbdare ca prietenul nostru, Stan Costin, zis "Pinguinul", să se alăture acestei familii minunate și să demonstreze că pasiunea sa poate fi transformată în performanță remarcabilă. Îi dorim să onoreze cu rezultate pe măsura devotamentului dovedit.

Revenind la profesorul Sorin Dragne, ne mândrim cu faptul că face cinste catedrei de volei și liceului nostru, nu doar prin rolul său de lider sindical al Sectorului 1, ci și prin prezența sa prodigioasă în televiziune, promovând sportul și valorile sale.

Sub conducerea lui Claudiu Simion, zis "Zenga", un nume deja consacrat în lumea voleiului, suntem încrezători că viitorul acestui club va fi unul plin de succese și momente de neuitat.

Și pentru a completa acest tablou al excelenței, îl primim cu brațele deschise pe profesor Gabriela Iordache, fosta elevă a colegiului, absolventa a Universității Naționale de Educație Fizică și Sport și proaspătă antrenoare la juniori fete. Profesor Gabriela Iordache aduce o energie nouă și o pasiune molipsitoare, continuând astfel tradiția formării de antrenori de excepție în cadrul clubului nostru.

Această echipă de oameni dedicați, pasionați și talentați reprezintă esența spiritului nostru, o familie unită de dragostea pentru volei și de dorința de a clădi un viitor strălucitor pentru tinerii sportivi.

Jucători Importanți

Trebuie enumerați jucători importanți formați în catedra de volei, jucători ce reprezintă o parte importantă a istoriei clubului de volei, o poveste, o amintire, un moment de glorie. Acești jucători, cu inimile pline de pasiune și talent, se regăsesc în locul unde tradiția și determinarea se împletesc.

  1. MARIAN CONSTANTIN -- 1965
  2. ION DOBRE -- 1965
  3. BOGDAN BIRCĂ -- 1976
  4. MARIO DRĂGIÇI -- 1976
  5. RĂZVAN GĂVAN -- 1977
  6. SILVIU OANCEA -- 1977
  7. RADU DUMITRU -- 1977
  8. RADU ȘERBAN -- 1977
  9. GEORGE ȘERBĂNESCU -- 1978
  10. PETRIȘOR MACOVEI -- 1979
  11. RĂZVAN TĂNĂSESCU -- 1979
  12. GHEORGHE ILIE -- 1980
  13. RĂZVAN ROȘU -- 1979
  14. ȘTEFAN ROMANESCU -- 1978
  15. BOGDAN OLTEANU -- 1981
  16. CRISTIAN DINCĂ -- 1988
  17. ALEXANDRU MITRĂNESCU -- 1988
  18. MARIUS VOICU -- 1989
  19. MARIAN IULIAN BALA -- 1990
  20. ANDREI ALECSĂNDRUȚ -- 1990
  21. BOGDAN MEHEDINȚEANU -- 1990
  22. IONUȚ ALEXUȚAN -- 1991
  23. CĂTĂLIN MIRON -- 1992
  24. ALIN ALEX. BĂLAN -- 1992
  25. CLAUDIU COZARU -- 1992
  26. CĂTĂLIN BOGDAN DOBRE -- 1994
  27. ALEX. BORCOȘ -- 1994
  28. VENIAMIN ALDEA -- 1994
  29. CORNEL IONUȚ MIRON -- 1994
  30. CLAUDIU DUMITRU -- 1995
  31. FILIP CONSTANTIN -- 1997